Zapraszamy na pierwszy w 2025 roku Słupski Historyczny Czwartek
Już 9 stycznia 2025 roku o godz. 17:00, wraz z Bałtycką Galerią Sztuki Współczesnej, pragniemy zaprosić Państwa na kolejne spotkanie z cyklu Słupskich Historycznych Czwartków.
Tym razem gościem specjalnym będzie dr Małgorzata Romankiewicz-Częścik, archeolog i historyk - Interdyscyplinarna Pracownia Archeologii i Dziejów Średniowiecza Pomorza Środkowego Instytutu Historii UP, z tematem: „Pomorska kuchnia w średniowieczu”.
Co jedli i jak gotowali swoje potrawy mieszkańcy Pomorza w średniowieczu? Czy chrystianizacja wpłynęła na menu Pomorzan? - o tym będzie się można przekonać podczas Słupskiego Historycznego Czwartku. Dr Małgorzata Romankiewicz-Częścik, specjalistka zajmująca się średniowieczną sztuką kulinarną, opowie jakie były surowce, potrawy, w czym i w jaki sposób je przyrządzano.